Slovenčina, 6. časť – Úspech

Úspech – modla dnešnej éry, cieľ mnohých ciest, kritérium spoločenského rebríčka. Prostriedok na dosiahnutie chvály a uznania, pozornosti, a ďalších osobných záujmov. Ale tiež nástroj na zotročovanie ľudí.

Čítaj tiež – Symbolika znamení zverokruhu – Lev

Úspech je pojmom veľmi relatívnym, podobne ako dobro a zlo. Ak nejaký športovec skončí na veľkom podujatí na treťom mieste, je to úspech alebo sklamanie? Toto hodnotenie veľmi závisí na konkrétnom človeku – ak je to najväčšia hviezda podujatia, môže to byť sklamaním, ale pre iného to môže byť fenomenálny úspech. Odkiaľ sa teda berie slovo „úspech“, a čo v skutku znamená?

Opäť si trochu pomôžeme inými jazykmi, aby nás naviedli na pravý význam. V angličtine sa používa výraz „success„, ktorý vychádza z latinského „succere, successus“, a znamená „vstup, postup, príchod„. Ruština a čeština nás dostanú ešte bližšie, pretože používajú výraz „úspěch“ resp. „успех“ (číta sa „uspjech“). A práve koreň slova „spěch“ je tým kľúčom k významu slova úspech.

Slovo „spěchat“ sa do slovenčiny prekladá ako „ponáhľať sa„. „Mít na spěch“ znamená „mať naponáhlo„, a teda „něco uspěchat“ znamená „niečo uponáhľať„. A keď niečo uponáhľame, zvyčajne to nedopadne tak, ako sme si predstavovali. A v tomto momente vstupuje na scénu koreň slova „spěch“, a to je „pech“ – smola, nešťastie. Robiť niečo uponáhľane, spešne, s-pech-om, znamená robiť to s nešťastím vo výsledku.

Význam slova „úspech“ tkvie v tom, že prídeme niekam (alebo dosiahneme niečo) uponáhľane, v nepravý čas, a často s tým súvisí značná miera nešťastia. Ak vám slová „úspech“ a „nešťastie“ nejdú dohromady, tak by som odporučil lepšie sa dívať. Príkladov je naokolo nespočet, a nezriedka sa vraví, že pre úspech je treba niečo obetovať!

. . .

No, a čo teraz? Žiadne úspechy? Na všetko sa vykašlať? Určite nie! Čokoľvek robíte, odporúčam robiť to najlepšie, ako viete! Ale ak sa vám chce, skúste obmedziť používanie slova úspech, a hlavne skúste obmedziť honbu za úspechmi. Vezmite si príklad z latinského významu, a zamerajte sa na dosiahnutie ďalšieho (následného) kroku (succere) – snažte sa dosiahnuť po-krok. Vymeňte teda úspechy za dosahované pokroky.

. . .

Post Scriptum:

Možno sa pýtate, čo to znamená „dosiahnuť niečo v nepravý čas“, a teda niečo „uspěchat“. Úspech totiž môže byť starostlivo naplánovaný, precízne realizovaný postup, ktorý vedie k dosiahnutiu vytýčeného cieľa. Žiadne náhlenie, ale premyslený opatrný postup.

Vraví sa, že všetko príde v pravý čas. Presnejšie sa dá povedať, že všetko príde v pravý čas podľa našej pripravenosti. My však môžeme (a často to robíme!) realitou manipulovať, a veľmi cielenou a intenzívnou činnosťou môžeme realitu pozmeniť tak, že si predčasne pritiahneme aj to, čo nám ešte neprináleží. Výsledkom je to, že sa prejaví „pech„!